Άγνωστος ο προορισμός του ιρανικού τάνκερ που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ

Δεν επιβεβαιώνουν Αθήνα και Τεχεράνη ότι πάει στην Καλαμάτα. Ιρανικές προειδοποιήσεις προς την Ουάσινγκτον να μην επιχειρήσει να συλλάβει ή να σταματήσει το δεξαμενόπλοιο

Η ιρανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει πληροφορίες για τον προορισμό του ιρανικού τάνκερ «Grace 1» -πλέον «Adrian Darya 1»- που απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ, έπειτα από ενάμιση μήνα κράτησης για παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Συρίας. 

Αν και αρχικά, σύμφωνα τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων πλοίων Marine Traffic, είχε ανακοινωθεί ότι το ιρανικό τάνκερ πλέει προς την Καλαμάτα υπό ιρανική σημαία, και αναμενόταν να φτάσει στις 25 Αυγούστου, η ιρανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ότι προορισμός του είναι το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ δεν έδωσε στοιχεία ούτε για το ποιος θα είναι ο αγοραστής των 2,1 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου που μεταφέρει.

Σύμφωνα με το Associated Press, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για τον προορισμό του δεξαμενόπλοιου και αν αυτός είναι κάποιο ελληνικό λιμάνι.

Επίσης, ο ιστότοπος Marine Traffic δεν έχει δώσει στοιχεία για πιθανή αλλαγή του λιμανιού προορισμού του.

Συντηρώντας το μυστήριο με το υπερ-δεξαμενόπλοιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να είναι διακριτική για τον προορισμό του πλοίου, εξαιτίας τόσο των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και της συμπεριφοράς των ΗΠΑ «που συμπεριφέρεται σαν νταής προς όποιον αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο», ενώ επανέλαβε ότι η σύλληψη και κράτηση του τάνκερ στο Γιβραλτάρ δεν είχε καμία νομική βάση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο του Γιβραλτάρ, που αποφάσισε την απελευθέρωση του τάνκερ, δήλωσε ότι για το Γιβραλτάρ, την Ε.Ε. και τη Βρετανία οι Φρουροί της Επανάστασης δεν θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε και τη φημολογία ότι το «Adrian Darya 1» απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερο και το βρετανικών συμφερόντων τάνκερ Stena Impero που κρατά το Ιράν, λέγοντας ότι το βρετανικό πλοίο έχει παραβιάσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας διαπλέοντας το Ορμούζ και οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται.

Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι παραβιάσεις αυτές τελούν υπό διερεύνηση.

O Αμπάς Μουσάβι, εκπρόσωποw Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να επιχειρήσουν να σταματήσουν ή να συλλάβουν το δεξαμενόπλοιο.

«Αν αναληφθεί τέτοιου είδους δράση, ακόμη και αν είναι μόνο στα λόγια και όχι με έργα, θα θεωρηθεί απειλή εναντίον της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει εκφράσει τις αναγκαίες προειδοποιήσεις στους αξιωματούχους των ΗΠΑ μέσω της επίσημης οδού, κυρίως μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας στην Τεχεράνη, να μην υποπέσουν σε αυτό το λάθος, που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί